Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΔΥΟ "ΤΑΞΙΔΙΑ" ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

   Την προηγούμενη Κυριακή,είπαμε να εκμεταλλευτούμε μία πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και να παρακολουθήσουμε δωρεάν ξενάγηση στους στύλους του Ολυμπίου Διός(στύλους,όχι στήλες).Τηλεφωνήσαμε και σε κάποιους φίλους,αλλά όλοι είχαν κάτι άλλο να κάνουν Κυριακή πρωί.
Έτσι ξεκινήσαμε οι τρεις μας,εγώ,ο Βασίλης και η αδερφή μου Αντιγόνη, Κυριακή πρωί και πιστεύοντας πως θα ήμασταν καμιά εικοσαριά άτομα το πολύ,στην ξενάγηση.
Φτάνοντας εκεί,οριακά στην ώρα μας (όπως πάντα εξαιτίας μου),ανακαλύψαμε ότι ήμασταν καμιά διακοσαριά άτομα τελικά,για την ξενάγηση.Όλοι με το ίδιο σκεπτικό,ότι ποτέ δεν είχαμε επισκεφτεί αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο,που είναι μέσα στα πόδια μας,ήρθαμε αυτό το ηλιόλουστο πρωινό να περιπλανηθούμε στο χθες και στο σήμερα!Με την καλή διάθεση όλων μας και κυρίως της κας.Γαλανοπούλου,η οποία ήταν η ξεναγός μας,πραγματοποιήθηκε αυτή η όμορφη τρίωρη περιήγηση
στους στύλους και στο εκκλησάκι της Αγ.Φωτεινής(πίσω από αυτούς).

Ο ναός κατασκευάστηκε από πεντελικό μάρμαρο και είχε 96 μέτρα μήκος στις άκρες του και 40 μέτρα στην ανατολική και δυτική πρόσοψη.Είχε 104 κολόνες Κορινθιακού ρυθμού, η κάθε μία 17 μέτρα ύψος, 2.6 μέτρα διάμετρο και βάρος 364 τόνους περίπου.48 κολόνες στεκόταν σε τριπλή σειρά κάτω από τα αετώματα και 56 σε διπλή σειρά στα άκρα. 


Στο βάθος φαίνεται το εκκλησάκι του Αγ.Γεωργίου στον Λυκαβηττό

Η Πύλη του Αδριανού,δίνει πρόσβαση στο Ναό του Ολύμπιου Διός.Κτίστηκε προς τιμή του Αδριανού το έτος 131 μ.Χ. για τα πολεοδομικά έργα που έκανε και διεύρυνε την Αθήνα. 





Μόνο 15 κολόνες από τις αρχικές του Ναού,διασώζονται έως και σήμερα,γιατί στην αρχαιότητα ήταν σύνηθες φαινόμενο,να παίρνουν υλικά από τα παλαιά κτίρια για να δημιουργήσουν  ένα νέο.



Η κολόνα που κατέρρευσε το 1852 από θυελλώδη άνεμο





Στύλοι και Ακρόπολη,δίπλα-δίπλα








Το εκκλησάκι της Αγ.Φωτεινής στην πίσω πλευρά των στύλων

Ήταν μία πολύ όμορφη εμπειρία!!!Η κα.Γαλανοπούλου ακούραστη μας ενημέρωσε για πάρα πολλά πράγματα,για τους στύλους,τον Αδριανό,τη ζωή του,τον έμπιστο φίλο του Αντίνοο(ο οποίος πιστεύοντας κάποιον χρησμό"θυσιάστηκε"για να σωθεί ο Αδριανός),την θεοποίηση του,για τον Ηρώδη τον Αττικό,την αμύθητη περιουσία του,το Ηρώδειο...κάθε κουβέντα μας οδηγούσε σε νέο μονοπάτι στην όμορφη ξενάγηση μας...

Η είσοδος για τους στύλους κοστίζει 2€ και αν θέλετε να μάθετε περισσότερα διαβάστε εδώ:
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B1%CF%8C%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9F%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%AF%CE%BF%CF%85_%CE%94%CE%B9%CF%8C%CF%82

Έχουν μείνει ακόμα κάποιες δωρεάν ξεναγήσεις του Δήμου:
http://www.cityofathens.gr/node/21461

Το δεύτερο ταξίδι μου έγινε μετά τη δουλειά την Πέμπτη το μεσημέρι!
Η 18 Απριλίου είναι παγκόσμια ημέρα μνημείων,έτσι όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία,έχουν δωρεάν είσοδο για το κοινό αυτήν την ημέρα!Οπότε και εμείς,είπαμε να εκμεταλλευτούμε τη μέρα και να επισκεφτούμε το Νομισματικό μουσείο.Είναι ένα πανέμορφο κτίριο και ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον μουσείο,που αξίζει να επισκεφτείτε.Όλοι έχουμε σίγουρα περάσει απέξω,αφού βρίσκεται στην  οδό Πανεπιστημίου.Στεγάζεται στο Ιλίου Μέλαθρον,την αρχοντική κατοικία του αρχαιολόγου Ερίκου Σλήμαν και είναι έργο του αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ.





Ένα κτίριο κόσμημα,με όμορφα χρώματα,τοιχογραφίες





Εδώ παρουσιάζεται η αγοραστική δύναμη των νομισμάτων.πχ.3 παράδες=1 κιλό τυρί,8-10 γρόσια=μηνιαίες αποδοχές νοσοκόμας κ.τ.λ.










Δυστυχώς δεν βγάλαμε αρκετές φωτογραφίες...Το μουσείο έχει δύο ορόφους,όπου για τον πρώτο όροφο υπάρχει και ηχογραφημένη ξενάγηση,όπου μας ξεναγεί στην ιστορία,κατασκευή,
διάδοση,χρήση και εικονογράφηση των νομισμάτων!

Κάτι που μου έκανε εντύπωση ήταν το τάλαντο,όπου ήταν πολύ μεγάλο και καθόλου εύχρηστο.




καθώς και οι οβολοί(1 δραχμή=6 οβολοί),όπου είχαν το παρακάτω σχήμα.



Είδαμε επίσης και τα χαρτονομίσματα των εκατομμυρίων δραχμών,που είχαν κυκλοφορήσει την περίοδο του πολέμου του 1940.

Ο κήπος του μουσείου είναι και αυτός πολύ όμορφος!Στην καφετέρια που λειτουργεί σ' αυτόν,
εκτός του ότι μπορείς να απολαύσεις έναν καφέ σ' έναν όμορφο κήπο στην καρδιά της Αθήνας, κάθε Πέμπτη οργανώνονται jazz βραδιές.










Η είσοδος στο μουσείο κοστίζει 3€ και 2€ το μειωμένο εισιτήριο.Για περισσότερες πληροφορίες,μπορείτε να επισκεφτείτε το site του μουσείου:http://www.nma.gr/exb_1stf1.htm

Η 18η Μαΐου είναι η παγκόσμια ημέρα μουσείων και η είσοδος σε αυτά θα είναι πάλι δωρεάν.
Ποιο μουσείο σκέφτεστε να επισκεφτείτε;Μήπως είναι καιρός να δούμε την πόλη μας ως τουρίστες και να απολαύσουμε τις ομορφιές της;Κάτι που μ' αρέσει στην Αθήνα,είναι ότι πάντα υπάρχει μία γωνιά της που σε περιμένει να την εξερευνήσεις...

Καλό βράδυ!!!

Υ.Γ.Φωτογράφος γι' αυτήν την ανάρτηση ήταν η αδερφή μου,Αντιγόνη. 

7 σχόλια:

  1. ΝΑΙ!ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρήσιμες πληροφορίες, καθώς πλησιάζει και 18 του μήνα...
    από το λινκ πάρτυ έρχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Ευαγγελία!Ναι την Κυριακή αν έχεις όρεξη για μουσείο,είναι η κατάλληλη ημέρα!Έχουμε τόσα όμορφα μουσεία που δεν έχουμε δει!

      Διαγραφή
  3. δεν ηξερα οτι οργανωναν τετοιες δραστηριοτητες! καταπληκτικό! και ο κήπος του μουσείου πόσο υπέροχος! σε ευχαριστω για την συμμετοχή σου στα πάρτι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ για τη φιλοξενία!!!Nαι εδώ στην Αθήνα,όρεξη να έχεις και χρόνο και υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις και μάλιστα δωρεάν!Ναι ο κήπος του νομισματικού μουσείου πράγματι είναι υπέροχος,αλλά ακόμα δεν τον έχω απολαύσει(δεν έχω κάτσει για καφέ ή ποτό) και οι jazz Πέμπτες ακόμα με περιμένουν!

      Διαγραφή
  4. Πολύ ενδιαφέρουσες οι επισκέψεις που κάνατε Ιωάννα! Σ' ευχαριστούμε για την περιήγηση :)
    Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι αν έχουμε χρόνο και όρεξη υπάρχουν πολλά μέρη και γωνιές προς εξερεύνηση Δήμητρα.Καλό μεσημέρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή