Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΑΥΓΑ ΜΠΕΝΕΝΤΙΚΤ



Σας έχω πει πόσο μου αρέσει να δοκιμάζω καινούργιες γεύσεις; Και επιπλέον τρελαίνομαι για αυγά!Όλο άκουγα αυγά μπένεντικτ,αυγά μπένεντικτ και λέω ας δούμε τι είναι.Οπότε το ΣΚ που μας πέρασε πρωινό: αυγά μπένεντικτ!

H αρχική συνταγή είναι:                                                                                        http://www.yiannislucacos.gr/recipe/proino/3204/ayga-mpenentikt#.U_2UmqPqpP9

ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ
15 λεπτά

ΥΛΙΚΑ

  • Για τα αυγά μπένεντικτ
    • 8 αυγά ποσέ
    • 4 ίνγκλις μάφιν, κομμένα στη μέση, ψημένα και αλειμμένα με βούτυρο
    • 8 φέτες μπέικον, ψημένο
    • 250 γρ. σάλτσα ολλανδέζα, ζεστή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αν έχουμε ήδη μαγειρέψει τα αυγά από πιο πριν, για να τα ζεστάνουμε τα τοποθετούμε σε νερό που σιγοβράζει. Τα σκουπίζουμε με πετσέτα και διορθώνουμε το σχήμα τους αν χρειάζεται.
Σε κάθε κομμάτι μάφιν απλώνουμε μία φέτα μπέικον και ένα αυγό, και περιχύνουμε με λίγη σάλτσα ολλανδέζα.
Σερβίρουμε αμέσως.

Εγώ τελικά κατέληξα σε μία παραλλαγή των αυγών.

Τα ψωμάκια μάφιν (που υποθέτω θα ήταν λίγο γλυκά) τα αντικατέστησα με απλά στρογγυλά ψωμάκια,το μπέικον με σαλαμάκι (αυτό είχα και βαρέθηκα να πάω να πάρω μπέικον), ενώ η σάλτσα ολλανδέζα αντικαταστάθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.Ήλπιζα πως θα  έβρισκα έτοιμη στο super market και επειδή δεν βρήκα πήρα μία άλλη,που τουλάχιστον στο χρώμα  έμοιαζε και από γεύση ήταν πολύ καλή!

Αν όμως εσείς θέλετε να φτιάξετε τη σάλτσα ολλανδέζα, η συνταγή είναι η εξής:
http://www.yiannislucacos.gr/recipe/saltses/3251/saltsa-ollandeza#.U_2vr6PqpP8

ΓΙΑ 500 ΓΡ.
15 λεπτά

ΥΛΙΚΑ

  • Για τη σάλτσα ολλανδέζα
    • 15 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • 3 γρ. πιπέρι μαύρο σε κόκκους, σπασμένο
    • 60 γρ. ξίδι λευκού κρασιού
    • 30 γρ. λευκό κρασί
    • 60 γρ. νερό
    • 6 κρόκους αυγών
    • 480 γρ. βούτυρο κλαριφιέ, ζεστό
    • 10 γρ. χυμό λεμονιού
    • αλάτι

     (Σίγουρα με τη σωστή σάλτσα θα είναι καλύτερα τα αυγά,αλλά 6 κρόκους για τη σάλτσα;Όχι πως η έτοιμη είναι καλύτερη).

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Σε μια μικρή κατσαρόλα τοποθετούμε τα κρεμμύδια, τους κόκκους του πιπεριού, το κρασί και το ξίδι και σιγοβράζουμε έως ότου το ξίδι συμπυκνωθεί στο ¼ του αρχικού του όγκου.
    Ρίχνουμε το νερό και σουρώνουμε σε μια μεταλλική μπασίνα.
    Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε με σύρμα, συνεχώς, πάνω σε μπεν μαρί, μέχρι να σφίξει η σάλτσα και το μείγμα να φτάσει στους 73°C.
    Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα και προσθέτουμε το βούτυρο κλαριφιέ σιγά-σιγά στην αρχή (σχεδόν σταγόνα σταγόνα), και εφόσον αρχίσει να πήζει το μείγμα, με συνεχή ροή.
    Αποσύρουμε την μπασίνα από το μπεν μαρί, αλατίζουμε και σουρώνουμε σε ψηλή σήτα.

    Πάντως μου άρεσαν πολύ τα δικά μου αυγά μπένεντικτ και άρεσαν και στο Βασίλη ,που τα αυγά δεν είναι το αγαπημένο του φαγητό.
    ΣΚ έρχεται,οπότε ευκαιρία να τα δοκιμάσετε,τι λέτε;Καλό ΠΣΚ!!!

8 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσα φαίνεται η συνταγή σου Ιωάννα μου αλλά εγώ αυγό που και ο κρόκος δεν έχει γίνει 1000% σκληρός και το ασπράδι να έχει αρπάξει λίγο, δεν βάζω στο στόμα μου! Περιέργειες, τι να κάνουμε :)
    Την καλημέρα μου & καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως μια χαρά ψήνεται και έτσι το αυγό Δήμητρα,στο τηγανάκι με νερό!Αλλά το αυγό είναι πιο νόστιμο μελάτο,αλλά περί ορέξεως...καλή εβδομάδα!!

      Διαγραφή
  2. Με 1500 θερμίδες για πρωινό....τι να πω? Αν αντί για πρωινό παει για μεσημεριανό, πειράζει????

    Φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε 1500 θερμίδες υπερβολές...αυγό να είναι και όλες τις ώρες καλό είναι!!

      Διαγραφή
  3. Ωχ! Μου αρέσουν πολύ τα αβγά σε οποιαδήποτε μορφή αλλά μήπως είναι παχυντική η συνταγή; Δεν πειράζει εγώ θα την δοκιμάσω γιατί μου έτρεξαν τα σάλια. Thanks for sharing Ιωάννα μου. Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για πρωινό θα φάμε τα αυγουλάκια μας Χριστίνα,οπότε θα έχουμε όλη την ημέρα για να κάψουμε τις θερμίδες!Καλή όρεξη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή