Αν και δεν είμαι της γενιάς,"Λόλα,να ένα μήλο", έχω ξεφυλλίσει το όμορφο αυτό Αναγνωστικό, που συντρόφευε τα παιδιά στα πρώτα τους μαθητικά βήματα. Το "Λόλα να ένα μήλο" ,το έμαθε μέχρι και ο Φραγκισκάκος μου, που δεν έχει κλείσει ακόμα τα τρία, επειδή το άκουγε σε μία διαφήμιση στην τηλεόραση!
Για να δούμε τι όμορφα πράγματα μπορούμε να φτιάξουμε με τα ωραία μας μηλαράκια!
Είχαμε δει παλαιότερα τα τριασδιάστατα μηλαράκια μας
που μπορούν να στολίσουν όμορφα το τραπέζι μας ή κάποια γωνιά της κουζίνας μας!
Μπορούμε να στολίσουμε την κουζίνα μας με πολλά,πολλά άλλα μηλαράκια:
Μεταλλικά κουτάκια,κρεμαστρούλες,χαρτοπετσέτες http://www.tiger-stores.gr/ |
ΥΛΙΚΑ
- 4 μεγάλα μήλα
- 3 κουταλιές καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλιά κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλύντε πολλά καλά τα μήλα, κόψτε τα στη μέση και αφαιρέστε τα κουκούτσια. Κόψτε το μήλο σε πολύ λεπτές φέτες και αραδιάστε τες μέσα σε ένα ταψί που έχετε στρώσει λαδόκολλα. Σε ένα μπολ ανακατέψτε καλά τη ζάχαρη με την κανέλα και πασπαλίστε τα μήλα. Ψήστε σε μεσαία θερμοκρασία για περίπου μια ώρα! Είναι απλά απολαυστικά!
Τελικά τα έφτιαξα χωρίς ζάχαρη,αλλά μάλλον την χρειάζονται!
Εδώ πριν το ψήσιμο |
Σαλάτα με λάχανο και μήλο(την έχω φτιάξει παλιότερα είναι νόστιμη!)
http://www.yiannislucacos.gr/recipe/salates/3214/lahano-karoto-me-prasino-milo-kai-vinegkret-me-meli-kai-moystarda#.UlezFVN21a8 |
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα
για τη βινεγκρέτ μέλι-μουστάρδα
100γρ ηλιέλαιο(εγώ βάζω μόνο ελαιόλαδο)
180γρ ελαιόλαδο
60 γρ βαλσαμικό ξύδι
20γρ μουστάρδα ντιζόν
30γρ μουστάρδα με κόκκους
50γρ μέλι
50γρ νερό
για τη σαλάτα
300γρ λάχανο άσπρο, λεπτοκομμένο (καλύτερα από μαντολίνο)
200γρ λάχανο κόκκινο, λεπτοκομμένο
60γρ πιπεριά κόκκινη σε λεπτές λωρίδες (ζουλιέν)
60 γρ πιπεριά κίτρινη σε λεπτές λωρίδες (ζουλιέν)
80γρ πράσινο μήλο σε λεπτές λωρίδες (ζουλιέν)
100γρ καρότο σε λεπτές λωρίδες (ζουλιέν)
200γρ βινεγκρέτ μέλι-μουστάρδα
φύλλα μαϊντανού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη βινεγκρέτ: βάλτε όλα τα υλικά (εκτός από τα λάδια και το νερό) στο μπλέντερ. Ξεκινήστε το μοτέρ και σιγά σιγά ρίξτε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Αν η σάλτσα γίνει πολύ πηχτή αραιώστε με λίγο νερό. Επειδή φτιάχνει αρκετή ποσότητα, φυλάξτε τη σε βαζάκι στο ψυγείο.
Για τη σαλάτα: Αναμίξτε όλα τα υλικά λίγο πριν σερβίρετε. Το λάχανο, η πιπεριά και το καρότο μπορούν να έχουν κοπεί και από πριν. Το μήλο θα πρέπει να το κόψετε λίγο πριν το σερβίρισμα γιατί μαυρίζει.
Ή ένα γλυκάκι
την επέλεξα πρώτον γιατί είναι της εποχής και δεύτερον γιατί είναι πολύ εύκολη στην παρασκευή της δίνοντας παράλληλα ένα εξαιρετικά νόστιμο αποτέλεσμα. Σε αντίθεση δε με αυτήν εδώ τη σαλάτα με λάχανο, του “πολύ” Μιχάλη Ψιλάκη, είναι σαφώς πιο οικονομική και γρήγορη, με σαφώς ηπιότερη γεύση, δηλαδή τέλεια για όλες τις περιπτώσεις.Ή ένα γλυκάκι
www.sintagespareas.gr/sintages/tarta-me-sokolata-kai-milopita.html#ixzz2gkc25fDk |
Για την ζύμη της Τάρτας :
200 γρ αλεύρι ( για όλες της χρήσεις)
120 γρ βούτυρο (όχι πολύ παγωμένο) κομμένο σε κύβους
30 γρ ζάχαρη άχνη
1 κρόκο αυγού
λίγο κρύο νερό (2-3 κ.σ)
200 γρ αλεύρι ( για όλες της χρήσεις)
120 γρ βούτυρο (όχι πολύ παγωμένο) κομμένο σε κύβους
30 γρ ζάχαρη άχνη
1 κρόκο αυγού
λίγο κρύο νερό (2-3 κ.σ)
Για την κρέμα σοκολάτας :
300 γρ κουβερτούρα
300 γρ κουβερτούρα
Για τη μηλόπιτα χρειαζόμαστε :
2΄-3 μήλα τριμμένα στο χοντρό τρίφτη ( κατά προτίμηση κόκκινα αρωματικά)
200 γρ κρέμα γάλακτος
3 κρόκους
1 ολόκληρο αυγό
3 κουταλιές κακάο
100 γρ ζάχαρη άχνη
200-300 γρ καρύδια ψιλοκομμένα στο μπλέντερ
2 κ.σ. κανέλα
2΄-3 μήλα τριμμένα στο χοντρό τρίφτη ( κατά προτίμηση κόκκινα αρωματικά)
200 γρ κρέμα γάλακτος
3 κρόκους
1 ολόκληρο αυγό
3 κουταλιές κακάο
100 γρ ζάχαρη άχνη
200-300 γρ καρύδια ψιλοκομμένα στο μπλέντερ
2 κ.σ. κανέλα
περίπου 8 μερίδες
Ξεκινάμε με την τάρτα μας, κοσκινίζουµε το αλεύρι µε την άχνη. Προσθέτουµε το βούτυρο και ψιχουλιάζουµε.
Προσθέτουµε τον κρόκο και λίγο νερό, 1-2 κ.σ., για να ενωθεί η ζύµη. Της δίνουµε σχήµα σφαιρικό και την τυλίγουµε σε µεµβράνη.
Την αφήνουµε να ξεκουραστεί και να παγώσει τουλάχιστον για 30' στο ψυγείο ή για 15 λεπτά στην κατάψυξη. Την ανοίγουµε σε φύλλο και την απλώνουµε σε βουτυρωµένη ταρτιέρα.
Παίρνουμε ένα πιρούνι και τρυπάμε τον πάτο της τάρτας. Τοποθετούμε μέσα σε μια σακούλα τροφίμων ρύζι (το χρησιμοποιούμε για βαρίδι να μη φουσκώσει η τάρτα μας) Ψήνουμε για 20 '.
Αφαιρούµε τη σακούλα με το ρύζι και ψήνουµε για 5΄-10΄ να ροδίσει. Την αλείφουµε µε διάλυµα αυγού ή ασπράδι για να αδιαβροχοποιηθεί. Ψήνουµε για 3΄- 4΄ επιπλέον. Αφήνουµε να κρυώσει και συνεχίζουµε..
Εν τω μεταξύ λιώνουμε σε μπαιν μαρί την κουβερτούρα και στο τέλος προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας λικέρ της προτίμησης μας. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στην τάρτα μας.
Τέλος, χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος να αφρατέψουν, έπειτα αδειάζουμε τα υπόλοιπα υλικά της μηλόπιτας μας στον κάδο, ανακατεύοντας ελαφρά και περιχύνοντας το μίγμα πάνω από την τάρτα μας με τη σοκολάτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35-45' στου 180 με 200 βαθμούς.
Προσθέτουµε τον κρόκο και λίγο νερό, 1-2 κ.σ., για να ενωθεί η ζύµη. Της δίνουµε σχήµα σφαιρικό και την τυλίγουµε σε µεµβράνη.
Την αφήνουµε να ξεκουραστεί και να παγώσει τουλάχιστον για 30' στο ψυγείο ή για 15 λεπτά στην κατάψυξη. Την ανοίγουµε σε φύλλο και την απλώνουµε σε βουτυρωµένη ταρτιέρα.
Παίρνουμε ένα πιρούνι και τρυπάμε τον πάτο της τάρτας. Τοποθετούμε μέσα σε μια σακούλα τροφίμων ρύζι (το χρησιμοποιούμε για βαρίδι να μη φουσκώσει η τάρτα μας) Ψήνουμε για 20 '.
Αφαιρούµε τη σακούλα με το ρύζι και ψήνουµε για 5΄-10΄ να ροδίσει. Την αλείφουµε µε διάλυµα αυγού ή ασπράδι για να αδιαβροχοποιηθεί. Ψήνουµε για 3΄- 4΄ επιπλέον. Αφήνουµε να κρυώσει και συνεχίζουµε..
Εν τω μεταξύ λιώνουμε σε μπαιν μαρί την κουβερτούρα και στο τέλος προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας λικέρ της προτίμησης μας. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στην τάρτα μας.
Τέλος, χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος να αφρατέψουν, έπειτα αδειάζουμε τα υπόλοιπα υλικά της μηλόπιτας μας στον κάδο, ανακατεύοντας ελαφρά και περιχύνοντας το μίγμα πάνω από την τάρτα μας με τη σοκολάτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35-45' στου 180 με 200 βαθμούς.