Δεν ξέρω αν έχετε ανακαλύψει την καινούργια μόδα με τα μαγαζιά με donuts,όπου έχουν εξαπλωθεί σαν τα μανιτάρια.Εγώ έχω κολλήσει λίγο και ιδιαίτερα με το γεμιστό donuts με κρέμα λεμονιού(μόνο αυτό πέρνω πλέον).Οπότε,όταν βρήκα τυχαία μία συνταγή για
σπιτική κρέμα λεμονιού
|
http://www.queen.gr/MAGEIRIKH/KATI-GLYKO/item/81011-spitiki-krema-lemonioy |
είπα θα την κάνω.Έπειτα βρήκα συνταγή για
πουτίγκα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη,με άρωμα πορτοκαλιού
|
http://www.koolnews.gr/food/poutigka-sokolatas-kai-aroma-portokaliou-xoris-zaxari/ |
και σκέφτηκα καλή ιδέα θα φάει και ο Φραγκισκάκος μας άφοβα.
Δύο συνταγές και τα γενέθλια του Βασίλη μου να πλησιάζουν,οπότε σκέφτηκα θα φτιάξουμε τούρτα.Φέτος αποφασίσαμε να μην κάνουμε party με φίλους,αλλά να γιορτάσουμε οι τρεις μας,οπότε τούρτα δικής μου έμπνευσης,χωρίς το άγχος να μην πετύχει.
Για την κρέμα λεμονιού χρειαζόμαστε:
4 αυγά
3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι φυσικός χυμός λεμόνι
2 κουταλάκια του γλυκού λεπτοτριμμένη φλούδα λεμονιού
125 γραμμάρια βούτυρο, κομμένο σε κύβους
Εκτέλεση:
1. Βάλτε τα αυγά και τη ζάχαρη σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τοποθετήστε το πάνω από νερό που σιγοβράζει (μπεν μαρί). Ανακατέψτε με ένα χτυπητήρι συνεχώς, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί τελείως.
2. Προσθέστε το χυμό λεμονιού, τη φλούδα λεμονιού και το βούτυρο και συνεχίστε το ανακάτεμα για 15-20 λεπτά μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές, πηχτό μείγμα (μην αφήσετε το μείγμα σας να βράσει γιατί θα σβολιάσει).
3. Χύστε το ζεστό σας μείγμα σε αποστειρωμένα βάζα και κλείστε τα αμέσως. Όταν κρυώσει αποθηκεύστε την κρέμα σας στο ψυγείο.
Για την πουτίγκα μας,χρειαζόμαστε:
• 1 πορτοκάλι (τελικά δεν έδωσε πολύ άρωμα)
• 2 φλιτζάνια άπαχο γάλα
• ¼ φλιτζάνι σκόνη κακάο
• 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας(το παρέλειψα,γιατί ξέχασα να το αγοράσω)
• 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι(το παρέλειψα,δεν βάζω ποτέ αλάτι στα γλυκά μου)
• ¼ φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
• 3 ½ κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
Εκτέλεση:
Χρησιμοποιώντας ένα λεπτό μαχαίρι, η αποφλοιωτή λαχανικών, ξεκολλήστε προσεκτικά το ξύσμα του πορτοκαλιού, σπάζοντάς το σε όσο το δυνατόν λιγότερα κομμάτια. Προσθέστε το γάλα και τα κομμάτια από το ξύσμα μέσα σε μια μεσαία κατσαρόλα. Ανάψτε το μάτι, σε μέτρια-χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι το γάλα να αρχίσει να σιγοβράζει. Προσοχή: Το γάλα δεν πρέπει να φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού. Στη συνέχεια, χαμηλώστε τη φωτιά, και αφαιρέστε τα κομματάκια του ξύσματος. Το επόμενο βήμα σας, είναι να προσθέσετε το κακάο και να το ανακατέψετε μέχρι να μην υπάρχουν πλέον σβόλοι. Επίσης, προσθέστε την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια, το αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθούν ακριβώς.
Στη συνέχεια, σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το αλεύρι. Προσθέστε τη μισή ποσότητα από το μείγμα της κατσαρόλας σας και χτυπήστε δυνατά ώστε η υφή του να είναι απολύτως λεία. Έπειτα, ρίξτε το μείγμα αυτό πίσω στην κατσαρόλα και συνεχίστε το δυνατό χτύπημα. Τέλος, αφαιρέστε το μείγμα από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει για λίγα λεπτά.
Το επόμενο βήμα σας είναι να μεταφέρετε το μείγμα σε μια πιατέλα, η σε μικρά μπολάκια, και να το βάλετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες πριν το σερβίρισμα.
Έτσι ετοίμασα την λεμονένια κρέμα μου,που ήταν αρκετά λεμονένια(εμένα μου αρέσει αυτό,εσείς μπορείτε να βάλετε λιγότερο λεμόνι) και γλυκιά
και την άγλυκη σοκολατο-πουτίγκα μου
και άρχισα τη συναρμολόγηση.Κάτω παντεσπάνι(το αγόρασα έτοιμο),μετά λεμονένια κρέμα,παντεσπάνι,λεμονένια κρέμα
παντεσπάνι,σοκολατο-πουτίγκα και για στόλισμα πήρα χρωματιστή τρούφα
όπου άρεσε πολύ στον Φραγκισκάκο μας,ο οποίος επιμελήθηκε το στόλισμα της τούρτας.
Μετά σβήσαμε τα κεράκια (σας αφήνω να μαντέψετε την ηλικία)
και δοκιμάσαμε...
και ήταν πολλή νόστιμη η λεμονο-σοκολατένια τούρτα μας!!!Αρκετά λεμονένια και μας αρέσε πολύ!!!
Θέλετε ένα κομματάκι;
Και του χρόνου αγάπη μου!!!