Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

ΤΕΧΝΙΚΗ EBRU


ebru

  Εκεί κάπου προς τα μέσα Δεκέμβρη, ένα απόγευμα βρέθηκα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος , για να παρακολουθήσω μαθήματα ζωγραφικής στο νερό-τεχνική embru.
Αν δεν έχετε πάει ακόμα στο Νιάρχο, όπως το λέω εγώ για συντομία, πιστεύω πως πρέπει να σπεύσετε, γιατί είναι ένα στολίδι στην Αθήνα, με πολλούς χώρους για βόλτα και πολλές δωρεάν και μη δραστηριότητες,cinema,αθλητικές δραστηριότητες, παιδικές δραστηριότητες,κατασκευές,
παγοδρόμιο,ιστιοπλοία κτλ.

Έφτασα λίγο νωρίτερα  από την έναρξη του εργαστηρίου και βρήκα αρκετές κυρίες, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας να περιμένουν.Τελικά ήμασταν καμιά εικοσαριά γυναίκες, με έναν μόνο κύριο.Οι περισσότερες είχαν κάνει ξανά μαθήματα.Δεν είχα ιδέα για το ebru,μάλιστα πρόσφατα έμαθα για την ύπαρξη του.

Φορέσαμε ποδιές και γάντια μιας χρήσης και πήραμε θέση μπροστά σε μικρά δοχεία, σαν λεκανίτσες , όπου είχαν μέσα ειδικό νερό για ebru.Από ότι μας ενημέρωσε η δασκάλα μας, υλικά για το ebru, έχει μόνο αυτό το μαγαζί στον Πειραιά.Σε κάθε τραπέζι εργασίας υπήρχαν χρώματα, λευκό,κίτρινο,μπλε,πράσινο,κόκκινο και πορτοκαλί.Στο ebru παίρνεις με το πινέλο λίγο χρώμα , λευκό ή κίτρινο,αυτό πρέπει να είναι το πρώτο χρώμα που με απαλές κινήσεις θα ρίξεις μέσα στο ειδικό νερό.Το χρώμα έτσι όπως πέφτει στο νερό απλώνει.Ρίχνουμε χρώμα εδώ και εκεί,παρατηρούμε πόσο άπλωσε και έπειτα πάμε στα επόμενα χρώματα.Μπορούμε να βάλουμε συνολικά έως πέντε χρώματα!'Οσο προχωράμε στα υπόλοιπα χρώματα βάζουμε λιγότερο χρώμα (Δεν βάζουμε πολύ χρώμα, γιατί θα καλύψει όλο το νερό και δεν θα έχουμε το όμορφο αποτέλεσμα,που θέλουμε).Αφού ρίξουμε το χρώμα που θέλουμε ,βάζουμε μέσα στο νερό το αντικείμενο που θέλουμε να χρωματίσουμε με την τεχνική ebru.Πχ.χαρτί, χαρτόνι για κάρτα, σακούλα δώρου,κουτί δώρου, ξύλινο ή κεραμικό αντικείμενο κτλ.

Προσοχή,δεν βυθίζουμε το αντικείμενο μας , μέσα στο νερό,απλά ακουμπάμε καλά πάνω στο νερό την πλευρά του αντικειμένου, που θέλουμε να χρωματιστεί.Κάθε φορά που χρωματίζουμε με την τεχνική του ebru, ένα αντικείμενο , έπειτα καθαρίζουμε το νερό μας, βάζοντας στο νερό ένα κομμάτι εφημερίδας και βγάζοντας το από αυτό ,όπως χρωματίζουμε ένα κομμάτι χαρτί, δηλαδή ακουμπώντας την εφημερίδα πάνω στο νερό μας και έπειτα βγάζοντας το προσεκτικά, ακουμπώντας την στην άκρη στο λεκανάκι μας, για να φύγει το πολύ υγρό.

Μην ξεχνάτε με το ειδικό μυτερό εργαλείο που ανακατεύουμε τα χρώματα, πρέπει να σπάμε και τις φουσκάλες που σχηματίζονται στην επιφάνεια του νερού, γιατί όπου υπάρχει φουσκάλα, δεν υπάρχει χρώμα.

ebru 1
Η πρώτη μου απόπειρα να δημιουργήσω με ebru.;Έβαλα πολύ κίτρινο χρώμα οπότε έχασα το εντυπωσιακό αποτέλεσμα,ενώ έβγαλα την σελίδα μου απρόσεχτα από το νερό,εξού και οι μουντζούρες.

ebru 2
Η δεύτερη προσπάθεια μου.Αφού βάλαμε τα χρώματα στο νερό, με το ειδικό εργαλείο, αρχίσαμε να ανακατεύουμε τα χρώματα στην επιφάνεια του νερού, περνώντας το εργαλείο οριζόντια και κάθετα στο νερό.

ebru 3 
Τρίτη προσπάθεια, με το ειδικό εργαλείο, περνώντας το κυκλικά πάνω από το νερό, δημιουργούμε σπείρες, 
Επόμενη προσπάθεια η κάρτα. Εδώ το χαρτόνι μόλις μπει στο νερό μαζεύει, έτσι δεν έχω χρώμα στις άκρες της κάρτας μου.Χρειάζεται προσοχή και μαεστρία.

ebru 4
Βλέπετε στην μέση της κάρτας το κενό στο χρώμα?Μία φουσκάλα που δεν είδα και δεν έσπασα, μου πήρε το χρώμα.Μερικές φορές οι φουσκάλες εμφανίζονται εκεί που δεν το περιμένεις!!

ebru 5
Xάρτινη σακούλα δώρου.Βγήκε πολύ καλή!!


ebru 6
Κουτάκι δώρου, πάλι οι φουσκάλες μου πήραν το χρώμα.

ebru 7
Το κεραμικό λουλουδάκι και η ξύλινη καρδιά, συμπλήρωσαν την συλλογή μας.Η καρδιά είναι το πιο όμορφο ebru στολίδι μου!!

Μα δεν είναι πολύ εντυπωσιακή η τεχνική ebru?Παίρνεις ένα απλό μονόχρωμο αντικείμενο και δημιουργείς κάτι τόσο χρωματιστό!! Μέσα σε λίγη ώρα μάθαμε κάτι καινούργιο και δημιουργήσαμε υπέροχα πράγματα!!Έχετε το νου σας,γίνονται κατά διαστήματα ανάλογα σεμινάρια στον Νιάρχο, ενώ θα γίνει αντίστοιχο και για παιδιά!!Ο Φραγκισκάκος ανυπομονεί!!

ebru 8

Καλή χρωματιστή χρονιά να έχουμε και τα χαρούμενα χρώματα της ζωής μας, να ανακατεύονται και να είναι φωτεινά,  όπως στο ebru!!

Tip: Τα σεμινάρια αυτά είναι δωρεάν ,απλώς χρειάζεται ηλεκτρονική προεγραφή.Οι θέσεις φεύγουν στο λεπτό, γι'αυτό να συνδεθείτε στο πρώτο λεπτό της διάθεσης, για να προλάβετε!!

2 σχόλια: