Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΚΟΥΡΝΑ-ΧΑΝΙΑ


Πολλοί λένε πως είναι ένα από τα must see αξιοθέατα του νομού Χανίων.Ο λόγος για την λίμνη Κουρνά,τη μοναδική φυσική λίμνη σε όλη την Κρήτη, που βρίσκεται 42 χιλιόμετρα μακριά από τα Χανιά και θα χρειαστείτε περίπου 50 λεπτά,για να βρεθείτε εκεί.

lake Kourna

Η αλήθεια είναι πως είχα πολλά χρόνια να πάω στην λίμνη Κουρνά,ενώ από το Πάσχα του 2008, που πρωτοπήγαμε μαζί με τον Βασίλη στα Χανιά δεν είχαμε επισκεφτεί ποτέ την λίμνη.΄Ετσι η πρόταση για Πρωτομαγιά στη λίμνη έπεσε νωρίς στο τραπέζι των συζητήσεων.Όταν καταφέραμε και ξεπεράσαμε το φετινό μας Πάσχα, επιβαλλόταν να γιορτάσουμε την Πρωτομαγιά!!

Η λίμνη βρίσκεται στα ανατολικά του νομού Χανίων ,κοντά στα σύνορα με το Ρέθυμνο,με μέγιστο μήκος 1087 μέτρα και μέγιστο πλάτος 880 μέτρα.Έχει μέγιστη έκταση 579 στρεμμάτων, ενώ το μέγιστο βάθος της είναι 22,5 μέτρα, αν και λόγω του κυκλικού σκούρου χρώματος της, υπάρχει ένας μύθος ότι δεν έχει πυθμένα (wikipedia).

Το τοπίο είναι πολύ όμορφο, γύρω,γύρω λόφοι,βουνά και στη μέση η λίμνη να καθρεφτίζει τους γύρω λόφους με τους καταπράσινους θάμνους.

lake Kourna 1

Στη λίμνη υπάρχουν πολλές επιλογές για καφέ και φαγητό, ενώ μία βόλτα με τα ποδήλατα επιβάλλεται.Το κόστος είναι 12 € , για τρία άτομα,με απεριόριστο χρόνο , γιατί όπως είπε ένας από τους ιδιοκτήτες των ποδηλάτων, μετά από καμιά ώρα όλοι κουράζονται και γυρίζουν πίσω. 
Τέλος, μην ξεχάσετε πως στην λίμνη μπορείς και να κολυμπήσεις το καλοκαίρι!!

lake Kourna 2

lake Kourna 3

lake Kourna 4

Τα πολλά μαγαζιά βρίσκονται δίπλα στην λίμνη, όμως υπάρχουν και 2 ταβέρνες λίγο πιο ψηλά.Ακόμα και αν δεν καθήσεις σε αυτές, πρέπει να βρεθείς δίπλα τους για να απολαύσεις την πανοραμική θέα της λίμνης και να βγάλεις φωτογραφίες από ψηλά!!

lake Kourna 5

lake Kourna 6

Για τη συγκεκριμένη λίμνη υπάρχουν δύο θρύλοι. Ο πρώτος μιλάει για μια ξανθιά κοπέλα η οποία πριν από αρκετά χρόνια επιδίωκε να σωθεί από τις ερωτικές ορέξεις του πατέρα της ο οποίος είχε μαγευτεί από την ομορφιά της. Τότε η κοπέλα ευχήθηκε να βουλιάξει η περιοχή και να γίνει λίμνη λέγοντας τα εξής λόγια: "Βούλα και Βουλιλίμνα και εγώ στοιχειό στη λίμνα". Έτσι πραγματοποιήθηκε η ευχή της καθώς σείστηκε το έδαφος και βούλιαξε και έτσι δημιουργήθηκε η λίμνη. Ο δεύτερος θρύλος μιλάει για τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι συμπεριφέρονταν σαν να μην βρίσκονταν στον δρόμο του Θεού και τότε Εκείνος θύμωσε και τους τιμώρησε ρίχνοντας βροχές οι οποίες κράτησαν αρκετές μέρες, πνίγοντας το χωριό και δημιουργώντας μια λίμνη. Ακόμη λέγεται ότι η μόνη που σώθηκε από αυτόν τον κατακλυσμό ήταν η κόρη του παπά η οποία εμφανίζεται ως οπτασία να κάθεται σε ένα βράχο στη λίμνη και να χτενίζει τα μαλλιά της. 

Μετά την όμορφη βόλτα μας  στη λίμνη, στην επιστροφή, μπορείτε να σταματήσετε στην Γεωργιούπολη ,με την όμορφη πλατεία, την μεγάλη παραλία και αυτό το όμορφο εκκλησάκι στην άκρη της!!

lake Kourna 7

Αν είστε τυχεροί μπορεί να δείτε και κανένα καβουράκι.

lake Kourna 8

Καλό ταξιδιάρικο μήνα να έχουμε!!!

2 σχόλια: