Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

ΜΙΛΑΝΟ-ΜΙΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΗ ΠΟΛΗ

 Αν μου έλεγες πριν λίγο καιρό, πάμε ένα ταξίδι στο Μιλάνο?Θα σου έλεγα:να κάνουμε τι?Αφού δεν έχω αδυναμία στα μαγαζιά και μάλιστα στα ακριβά!!

milano
Αύγουστος, ο Φραγκίσκος 2 εβδομάδες κατασκήνωση και εμείς Αθήνα.

Λίγο τα συνεχόμενα e-mail για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για Μιλάνο,που λάμβανα, λίγο το ότι ο Φραγκίσκος ήθελε να πάμε Ιταλία και έχει αδυναμία στην Milan ,ήρθε και το επίδομα αδείας, οπότε είπα ας βγάλουμε εισιτήρια για Μιλάνο!!

 Εισιτήρια: μπορείς να βρεις πολύ οικονομικά εισιτήρια, 40€ πήγαινε-έλα με ένα μικρό προσωπικό αντικείμενο ο καθένας. Εμάς μας στοίχισε 90€ το άτομο πήγαινε-έλα, γιατί ήθελα συγκεκριμένες ημέρες, επέλεξα πτήσεις που να φτάνουν πρωί και να φεύγουν απόγευμα, καθώς και πλήρωσα για να καθόμαστε όλοι μαζί.

Τα αεροδρόμια , ειδικά το Μπέργαμο και το Μαλπένσα, είναι μία ώρα μακριά(με λεωφορείο) από το Μιλάνο. Βγάλε εισιτήρια διαδικτυακά από τα διάφορα site που υπάρχουν.Η διαδρομή διαρκεί περίπου μία ώρα, στοιχίζει 10€ και για παιδιά έως 11 χρονών είναι 5€.Τα λεωφορεία βρίσκονται ακριβώς στην έξοδο του αεροδρομίου και σε πηγαίνουν στο κεντρικό σταθμό του Μιλάνου.

Τι να κάνω στο Μιλάνο με παιδιά ή χωρίς:

  • Duomo: Το Duomo για το Μιλάνο, είναι ότι είναι ο Πύργος του Άιφελ για το Παρίσι.Αρχικά θα απολαύσετε την μεγαλοπρεπή κατασκευή του τρίτου μεγαλύτερου ναού του κόσμου, εξωτερικά. Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε εγκαίρως τα εισιτήρια σας, για να ανεβείτε με το ασανσέρ ή τα πόδια (περίπου 250 σκαλοπάτια-το κατέβασμα είναι με τα πόδια,ούτως ή άλλως) στην ταράτσα του Duomo, όπου θα απολαύσεις την περίτεχνη, εντυπωσιακή κατασκευή από κοντά και την θέα της πλατείας και του Μιλάνου από ψηλά. Εισιτήρια: μέσω internet και στα εκδοτήρια στο πλάι του Duomo. Οικογενειακό εισιτήριο, 2 ενήλικες και ένα παιδί, για την ταράτσα του Duomo (με ασανσέρ), το εσωτερικό του και το μουσείο του Duomo 53€ (2 ενήλικες και 1 παιδί)/ ενηλικάς 22€/ παιδί 6-18 11€ (στάση Duomo, κόκκινη Μ1 και κίτρινη Μ3, γραμμή μετρό).
milano 1

milano

milano 2

milano 3

milano 4

milano 5

milano 6

milano 7

milano 8

milano 9

milano 10
Γύρω από το Duomo, πάντα υπάρχει πολύς κόσμος, πόσο μάλλον ,όταν γίνονται συνέχεια εκδηλώσεις, όπως ημέρες μόδας κτλ.

  • Galleria Vittorio Emanuele II: Στην αριστερή πλευρά της πλατείας του Duomo, βρίσκεται αυτή η gallerie με την εντυπωσιακή οροφή της και τα ακριβά καταστήματα.Διασχίζοντας την gallerie ευθεία θα βρεθούμε στην πλατεία της σκάλας του Μιλάνου. Ενώ αν βγούμε από την δεξιά έξοδο, θα βρεθούμε στον φούρνο του Luini (Via Santa Radegonda), με τα διάσημα panzerotti του.
milano 11

milano 12

milano 13

milano 63

milano 62

milano 61

milano 14



milano 15
Ο έφηβος της παρέας , που έχει αδυναμία στα παπούτσια(από που πήρε αυτό το παιδί,δεν ξέρω), μας έβαλε στο Dior και στο Luis Vitton.Εδώ κοιτάζει από κοντά τα "φτηνά" αυτά παπουτσάκια Luis Vitton, με μερικές πετρούλες. Εντάξει, με ένα εξάμηνο δουλειά και χωρίς καθόλου έξοδα, μπορούμε να τα αγοράσουμε.  

  • Σκάλα του Μιλάνου:Αν βρεθείτε σε ώρες παραστάσεων, θα δείτε καλοντυμένους κύριους και κυρίες με εντυπωσιακές τουαλέτες, να πηγαίνουν να παρακολουθήσουν μία παράσταση. 
milano 16

milano 17

  •  Parco Sempione και Castello Sforzesco. Μία ευθεία χωρίζει το Ντουόμο με το κάστρο.Από την στάση του τραμ για το Ντουόμο βλέπεις το ρολόι του κάστρου.Το κάστρο χτίστηκε από τον Φραγκίσκο Σφορτζέζο τον 15ο αιώνα. Διασχίζεις τα τείχη του κάστρου και καταλήγεις στο πάρκο, με την λίμνη, τα λουλούδια και πολλούς χώρους ξεκούρασης.Στο τέλος του πάρκου υπάρχει η Arco della Pace-Αψίδα της Ειρήνης, όπου γύρω της υπάρχουν πολλά μαγαζάκια , για να απολαύσετε το περίφημο aperitivo.Μέσα στο πάρκο υπάρχουν πολλά μουσεία και ο σιδερένιος πύργος της Μπρέρα, αν θέλετε να τα επισκεφτείτε.(metro κόκκινη γραμμή Μ1, στάση Cairoli).
milano 18

milano 19

milano 20

milano 21

milano 22

milano 23

  • Περιοχή Brera και βοτανικός κήπος. Πολύ κοντά στο κάστρο είναι η περιοχή Βrera, όπου πρέπει να κάνετε ένα πέρασμα από τα πλακόστρωτα δρομάκια της , που είναι γεμάτα ζωή.Εμείς ενώ ήμασταν έτοιμοι να μπούμε στο κάστρο, περπατήσαμε λίγο και βρεθήκαμε στην καρδιά της Brera, η οποία είναι γεμάτη εστιατόρια, καφέ και gelateria.Στον Βοτανικό κήπο της Μπρέρα, δεν πήγαμε, γιατί δεν μας βγήκε καλά το πρόγραμμα μας , αλλά πρέπει να είναι μικρός κήπος.  
milano 24

milano 25

milano 26

  • Σάντα Μαρία ντέλε Γκράτσιε και ο Μυστικός Δείπνος.
Είναι εκκλησία και μοναστήρι των Δομινικανών. Στην τραπεζαρία της μονής βρίσκεται
η τοιχογραφία του Μυστικού Δείπνου, από τον Λεονάρντιο Ντα Βίντσι. Η τοιχογραφία μαζί με την εκκλησία έχουν ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco.Μπορείτε να επισκεφτείτε την εκκλησία, αλλά αν θέλετε να θαυμάσετε τον Μυστικό Δείπνο, θα πρέπει να κλείσετε το εισιτήριο σας καιρό πριν.


  • Περιόχη Ναβίλι. Όποια πόλη έχει το υγρό στοιχείο, έχει το κάτι παραπάνω για εμένα.Οπότε αν νομίζεται πως το Μιλάνο, δεν έχει το ποταμάκι του, τα κανάλια του, κάνετε λάθος.Η περιοχή Ναβίλι εκτείνεται γύρω από τα κανάλια και είναι από τα πιο ζωντανά μέρη του Μιλάνου.Μαγαζάκια για καφέ, ποτό και aperitivo,εκτείνονται κατά μήκος των καναλιών.(metro πράσινη γραμμή Μ2, στάση Porto Genova).
milano 28
Το πρωί κατά μήκος του καναλιού διάφοροι πλανόδιοι, απλώνουν την πραμάτεια τους

milano 29
Ενώ το βράδυ, πλήθος κόσμου κάνει βόλτα και απολαμβάνει το ποτό , το φαγητό, το aperitivo του στα λογής, λογής μαγαζιά. Μερικοί επιλέγουν να κάνουν βόλτα με την γόνδολα. 

milano 30

milano 31

  • Vertical Forest.Οι κάθετοι αυτοί κήποι είναι πολύ εντυπωσιακοί. Κάντε μία στάση, για να τους θαυμάσετε από κοντά και χαλαρώστε για λίγο, στο μικρό πάρκο , όπου βρίσκεται μπροστά τους.Μετρό, στάση Gioia.

milano 32

milano 33

milano 34

milano 35

milano 36

  • Palazzo Lombardia.Πολύ κοντά στο Vertical Forest,στάση μετρό Gioia, βρίσκεται το palazzo, όπου κάποιες Κυριακές ,από τις 10-6, υπάρχει δωρεάν είσοδος, για τον 39o όροφο του κτηρίου, για να απολαύσουμε το Μιλάνο από ψηλά. Η ουρά είναι ατελείωτη, κατά μέσο όρο χρειάζεται 1 1/2 ώρα αναμονή (εγώ περίμενα περισσότερο, γιατί όταν ήρθε η σειρά μας, οι άντρες της οικογενείας δεν ήταν εκεί, είχαν πάει στο Milan store στο  Duomo, oπότε έπρεπε να τους περιμένω να μπούμε όλοι μαζί).Κουράστηκα πάρα πολύ με αυτήν την αναμονή, μέχρι που στο τέλος είπα πως δεν ξέρω αν άξιζε ο κόπος. Αν πάτε , να είστε νωρίς εκεί. Εμείς φτάσαμε στις 11:30 και η ουρά ήταν ατελείωτη. Γύρω στη μία ήταν αρκετά μικρότερη η ουρά.    
milano 37

milano 38

milano 39

milano 40

milano 41

milano 42

milano 43

  •  Λίμνη Κόμο. Δεν γίνεται να πας Μιλάνο και να μην πας στην λίμνη Κόμο, αφού η απόσταση Μιλάνου -Κόμο με το τρένο είναι μόνο 39 λεπτά, πιο μακριά είναι να πας Κηφισιά-Πειραιά, παρά Μιλάνο-Κόμο.Η λίμνη Κόμο είναι ένας από τους λόγους για να επισκεφτείς το Μιλάνο (για την λίμνη Κόμο, θα υπάρξει άλλη ανάρτηση).Εισιτήριο Μιλάνο-Κόμο, 5,20€ ενηλίκων και 2,60€ παιδικό. Βαρένα-Μιλάνο, 7,40€ ενηλίκων και 3,70€ παιδικό.  

milano 44

milano 45

milano 46

milano 47

milano 48
  • Αν έχετε μικρό ή μεγάλο αγόρι στην παρέα, σίγουρα θα θέλει να κάνει ένα πέρασμα από το γήπεδο της Milan και της Inter ,το San Siro.Υπάρχει μία ξενάγηση για το γήπεδο, όπως γίνεται συνήθως στα γήπεδα.Αν είστε τυχεροί και θέλετε, μπορείτε να έχετε κλείσει εισιτήρια για να παρακολουθήσετε κάποιον αγώνα. Οι άντρες της παρέας παρακολούθησαν αγώνα (τα εισιτήρια τα είχαμε κλείσει 1 1/2 μήνα πριν, μαζί με το κλείσιμο των αεροπορικών εισιτηρίων. Κόστος 2 εισιτηρίων ποδοσφαίρου Μίλαν -Λάτσιο, μαζί με τις προμήθειες αγοράς 90 €) , ενώ εγώ έκανα τις βόλτες μου γύρω από το Duomo.Metro San Siro, γραμμή Μ5(προσοχή γιατί από την στάση Lotto, υπάρχουν δύο γραμμές προς την ίδια κατεύθυνση, μία προς το San Siro και μία άλλη, όπου εμείς φυσικά δεν το προσέξαμε και όταν πηγαίναμε στο γήπεδο για τον αγώνα, κάναμε λάθος).Έξω από το γήπεδο έχει αφετηρία ένα τραμ με προορισμό το Duomo(35-40' διαδρομή).   
milano 49

milano 50

milano 51
  • Casa Milan. Άλλο ένας χώρος , όπου οι άνδρες της παρέας, θα θέλουν να επισκεφτούν. Είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στην Milan,  όπου θα δείτε την ιστορία της Milan, παλιές εμφανίσεις παικτών, κύπελα, φωτογραφίες ,video, όπου ο έφηβος μας, το ευχαριστήθηκε.(εισιτήριο 17€ ενήλικες και 15€ παιδιά Ελέγξτε για κάποια προσφορά εισιτηρίων , όπου να συνδυάζει 1-2 αξιοθέατα). Metro Portello, γραμμή M5.
milano 52

milano 53

milano 54

milano 55

milano 56
  • Φαγητό:

    • Mercato Centrale:Δίπλα στον κεντρικό σταθμό των τρένων(Centrale) και απέναντι από το τέρμα-αφετηρία των λεωφορείων για το αεροδρόμιο, υπάρχει ένας χώρος, όπου στους δύο ορόφους του, θα βρεις πάρα πολλές επιλογές για self service φαγητό,pizza, μακαρόνια , φρέσκα μακαρόνια που φτιάχνονται μπροστά σου, θαλασσινά, κοτόπουλο, σάντουιτς, γλυκά, παγωτό.Εκεί δοκιμάσαμε pizza με αντζούγια(αλμυρή), pizza με πατάτα, φρέσκα ζυμαρικά και την τελευταία ημέρα ο Φραγκίσκος έφαγε την καλύτερη pizza , κατά αυτόν, απλή ,αλλά η καλύτερη.  
    milano 57

    milano 58

    • Σε πολλές περιοχές, όπως στο Navili ή στην περιοχή γύρω από την αψίδα της Ειρήνης, πολλά μαγαζιά προσφέρουν το aperitivo, όπου με ένα συγκεκριμένο ποσό (γύρω στα 15€), απολαμβάνεις το ποτό σου και φαγητό από μπουφέ , με πολλές επιλογές αλμυρών και γλυκών γεύσεων (εμείς τελικά, δεν βόλεψαν οι ώρες για να το δοκιμάσουμε, γιατί την μία ημέρα υπήρχε ο αγώνας, την άλλην ημέρα είμασταν στην λίμνη Κόμο και την μόνη ημέρα που θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε το aperitivo,είχαμε χορτάσει πάρα πολύ από το μεσημεριανό μας και δεν είχαμε διάθεση για κάτι τέτοιο).Το aperitivo προσφέρεται απόγευμα και νωρίς το βράδυ.
    • Μερικές από τις γεύσεις που θα δοκιμάσεις στο Μιλάνο, είναι το ριζότο Μιλανέζ, όπου δεν με ενθουσίασε, διάφορα panzerotti (τυροπιτοειδή με διάφορες γεμίσεις),pizza και μακαρονάδες, όπου σας κάνει όρεξη. Επίσης, μην παραλείψετε να φάτε πολλά canoli, το γλυκό με φύλλο, τυρί ρικότα και λίγο γλυκό του κουταλιού στις άκρες , ή σοκολάτα. Επίσης, υπάρχουν διάφορα γλυκά με φιστίκι, που είναι πολύ νόστιμα. Παγωτό, παγωτό και πάλι παγωτό. Και φυσικά θα πιείτε spritz, όπου είναι λίγο πικρό και δεν μας ενθουσίασε, αλλά εμείς γενικά δεν πίνουμε πολύ.         

    Tips:

  • Το εισιτήριο για τα ΜΜΜ, διαρκεί 90 λεπτά και κοστίζει 2,20€. Υπάρχει εισιτήριο των 10 διαδρομών, αλλά δεν μπορεί να μοιραστεί, δηλαδή είναι για ένα άτομο.Εμείς επιλέξαμε να πάρουμε την κάρτα 3 ημερών, όπου έχεις απεριόριστες διαδρομές για 3 ημερολογιακές ημέρες, στα 13€.(πχ.αγοράσαμε την κάρτα Σάββατο μεσημέρι, έχει ισχύ μέχρι Δευτέρα 12 τα μεσάνυχτα). Επίσης, πάρα πολλές διαδρομές τις κάναμε και με το τραμ,εκτός από το μετρό, το οποίο είναι πολύ συχνό και πηγαίνει παντού.
  • Πίσω από το Duomo , πολύ κοντά, υπάρχουν μαγαζιά με είδη της  Inter, της Milan, καθώς και του ΝΒΑ. Επίσης στο Casa Milan θα βρείτε μαγαζί με είδη της Milan , ενώ στο μαγαζί στο γήπεδο San Siro, μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας, τόσο για είδη της Milan , όσο και για της Inter.
  • Μην ξεχάσετε να έχετε το παγούρι σας μαζί σας, γιατί σε πολλά σημεία, υπάρχουν βρύσες με πόσιμο νερό.Πχ στο πλάι του Duomo, σε μικρά παρκάκια κα. Σε καφετέρια απέναντι από το Duomo χρέωσαν τους άντρες της παρέας (που σπανίως κοιτάζουν τις τιμές), 5 ευρώ για ένα μικρό μπουκαλάκι νερό, οπότε παγούρι και πάλι παγούρι. 
  • Το ταξίδι μας πραγματοποιήθηκε 30/9/2023- 3/10/2023.Οι τρεις διανυκτερεύσεις είναι αρκετές, αν θέλεις να επισκεφτείς μία ημέρα την λίμνη Κόμο, να απολαύσεις την πόλη του Μιλάνου και τα διάφορα αξιοθέατα, να κάνεις ένα μικρό και γρήγορο tour,σε μερικά μαγαζιά γύρω από το Duomo  και να παρακολουθήσεις κάποιον αγώνα, ζώντας την μαγεία του Ιταλικού ποδοσφαίρου.
Έρχονται 2 τριήμερα τον Μάρτιο, τι λέτε μήπως είναι καιρός να οργανώσετε το επόμενο ταξιδάκι σας? 

Καλό Σαββατοκύριακο και καλή χρονιά να έχουμε(να σας ευχηθώ, έστω και καθυστερημένα), με υγεία, αγάπη και έμπνευση (ελπίζω να γράψω παραπάνω από μία αναρτήσεις φέτος)!! 

2 σχόλια:

  1. Λάτρεψα αυτό το ταξίδι και σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για το μοίρασμα των στιγμών. Το Μιλάνο το είχα επισκεφτεί κάπου στα 1990 αλλά για 2 μέρες και για επαγγελματικούς λόγους, (έκθεση). Συνεπώς δεν είδα παρά μόνο 2-3 πράγματα στο κέντρο. Χαίρομαι, που έμαθα για ακόμα περισσότερα. Την καλησπέρα μου και εύχομαι τα καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ κ.Γιάννη για τα καλά σας λόγια!!Τα ταξίδια είτε πραγματικά , είτε νοερά, είναι πάντα ότι καλύτερο μπορεί να μας συμβεί!!

      Διαγραφή